Noul site Tree.ro »

Serviciile web distribuite in regim ASP (application service provider) reprezinta una dintre laturile cele mai avansate ale Internetului. In esenta, o astfel de aplicatie ofera servicii online cu nivel de complexitate ridicat, servicii care se adreseaza unui target larg (ex: utilizatorii de mail, persoanele tinere, companii mici si mijlocii indiferent de domeniu) sau restrans (avocati, agentii imobiliare, agentii turistice, contabili, etc.).

Cel mai la indemana exemplu de serviciu ASP este webmailul. Chiar daca mailurile pot fi accesate si printr-un program specializat (ex: Outlook, Firebird, etc.), marea majoritate a utilizatorilor persoane fizice prefera sa se foloseasca de serviciul web-based (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.). Avantajele unui astfel de serviciu: posibilitatea de a-l accesa de pe orice computer, lipsa unor cerinte software speciale, faptul ca nu necesita mentenanta.

Aceste avantaje se mentin in cazul oricarui tip de serviciu ASP. Pentru acele servicii profesionale oferite contra cost, un alt mare avantaj este partajarea costurilor de dezvoltare intre toti utilizatorii sistemului. De asemeni, avantajul de a putea distribui rapid imbunatatiri si versiuni noi ale sistemului, fara a trebui sa contacteze fiecare utilizator si a-i cere sa instaleze update-uri sau patch-uri, este deosebit de important pentru administrator, insemnand printre altele si un timp de reactie foarte bun.

Si nu in ultimul rand, modelul ASP ofera avantaje financiare pentru ambele parti, eficientizand costurile pentru utilizatori si reducand cheltuielile cu suportul ale administratorului sistemului.

In domeniul serviciilor ASP, TreeWorks a realizat sistemul integrat NetReal - un sistem dedicat agentilor imobiliari americani si canadieni, care le ofera acestora posibilitatea de a-si crea si gazdui site-ul cu costuri reduse, de a crea prezentari online, de a trimite newslettere bazei lor de prospecti, de a obtine rapoarte cu conditiile locale care influenteaza decizia de cumparare, de a crea autorespondere si campanii de promovare prin email.

De asemenea, TreeWorks a realizat un sistem de informare legislativa/lobbying pentru clientii unei reputate firme de avocatura, precum si un sistem de creare de site-uri si intraneturi pentru servicii de urgenta (politie, salvare, pompieri etc.).

Pentru mai multe detalii, puteti citi whitepaper-ul de strategie: Soluţii de Tip ASP (Application Service Provider). Studiu de caz: Studiu de caz ASP - NetReal.